Jørgen Vigenberg i Gladsaxe svømmehal

Elbesparingar på 30% 
i Simhall

Gladsaxe Simhall optimerad energiförbrukning på ventilation

ENERGIFÖRBRUKNING I SIMHALLAR

Simbassänger är dyra i drift. De förbrukar mycket energi per kvadratmeter och många simhallar använder upp till en tredjedel av energin när byggnaden står tom mellan kl. 22.00 och 07.00 när de morgonpigga hoppar i bassängen.

Hög energiförbrukning har varit en stor utmaning för Gladsaxe simhall. Dessutom har utmaningar med inomhusklimatet tidigare lett till ytterdörrarna öppnats vilket ledde till problem för byggnadens ventilationlösning. 

För att hantera utmaningarna beslutade Gladsaxe Simhall att installera 3st Northern Air® Aggressive Environment takfläktar. Resultatet är bättre komfort för besökarna, färre ytterdörrar som öppnas och inte minst, 30% energibesparing i simhallen, vilket beskrivs närmare nedan.

“Jag har varit i den här branschen i många år – och med tanke på de utmaningar vi har haft kan jag bara se fördelarna med att installera fläktarna.” säger Gladsaxe Simhalls fastighetstekniker.

Om Gladsaxe Simhall

Gladsaxe Simhall är en del av sportanläggningarna i Gladsaxe och inrymmer allt från varmvattenbassänger till långbanor. Gladsaxe Simhall har en 50-metersbassäng som i mitten kan delas upp i 25-metersbanor på vardera sida. I den djupa änden finns både en 1- och 3-meters hoppbräda och i den grunda änden en rutschkana.

Dessutom finns det två varmvattenbassänger med en vattentemperatur på 33°C. Simhallen är avsedd för tävlingssimning, rehabilitering, fitness och familjebad, vilket ställer krav på ventilation och inomhusklimat.

Simbassängen har ett standardventilationssystem och lufttemperaturen ligger mellan 27,5°C och 28°C. De tre fläktarna är installerade ovanför den stora bassängen.

ETT OBEHAGLIGT MORGONBAD

”De simmare som kom och använde hallen tidigt på morgonen berättade för oss att inomhusklimatet inte alls var behagligt. Mängden THM vid vattenytan på morgonen gjorde det obehagligt för dem att simma. Deras lösning var att öppna ytterdörren för att få in mer frisk luft, vilket är en riktigt dålig idé.” Säger inspektören i simhallen.

Utmaningen med att ytterdörrarna öppnades fick den tekniska personalen att leta efter en lösning som skulle säkerställa ett bra inomhusklimat för användarna, utan att de kände behov av att öppna dörrarna.

”Vi tyckte att det var en intressant lösning som vi inte hade sett tidigare, och vi kunde se fördelen med att dessa fläktar hjälper till att blanda luften. Dels så att THM inte stannar vid vattenytan men också att den varma luften vid taket blandas med resten av luften i hallen.” Han berättar vidare om valet av HVLS-fläktar som en lösning på det dåliga inomhusklimatet.

Markante energibesparelser i Gladsaxe svømmehal
Energibesparelse i svømmehal i Gladsaxe

NORTHERN AIR®
AGGRESSIVE ENVIRONMENT

Denna typ av HVLS-fläkt är speciellt utvecklad för tuffa miljöer. Den är tillverkad för att klara hög luftfuktighet i simhallar, avancerade tillverkningsanläggningar och andra tuffa miljöer. 

  • Blandar effektivt luften i stora lokaler
  • Idealisk för tuffa inomhusmiljöer med takhöjd på > 3,5 meter 
  • IP54-klassning
  • Blandar koncentrationen av THM och klorångor med övrig luft
  • Testad av FORCE Technology 
  • Konstruerad och tillverkad i Danmark
  • Klarade testet för bollspell – DIN18032-3

ELBESPARINGAR på 30% i Gladsaxe simhall

Electricity costs reduced at aquatic center

Som nämnts uppnådde Gladsaxe energibesparingar på 30%. De betydande energibesparingarna gjordes främst på elförbrukningen. Mer specifikt uppnåddes den genom att minska belastningen på ventilationssystemet. På så sätt har simhallen sparat både energi och pengar.

Fjärrvärmeförbrukningen visar också samma trend och har minskat med cirka 5% under den sista halvan av 2022 jämfört med den förväntade förbrukningen.

Grafen ovan visar elförbrukningen i Gladsaxe Simhall från 2020 till 2022. Förbruknings-data tillhandahölls av Gladsaxe Simhall och kommer från den mätare som används för att mäta elförbrukningen. Uppgifterna samlades in i mitten av december 2022, vilket är anledningen till att total månadsuppgift för december inte visas i diagrammet.

Efter installationen av HVLS-fläktarna i juli 2022 har elförbrukningen varit betydligt lägre varje enskild månad jämfört med den tidigare förbrukningen under 2021 och 2020. Om man jämför månad för månad med föregående år (2021) minskade elförbrukningen under 2022: 37% i augusti, 53% i september, 59% i oktober och 62% i november.

Energibesparingar i Simhallar

Förutom energiförbrukningen hade Gladsaxe – liksom många andra simhallar – en utmaning när det gällde inomhusklimatet. Till exempel var luften mycket tung och stillastående, vilket orsakades av den höga relativa luftfuktigheten. Det kan leda till huvudvärk och få besökare och anställda att inte vilja vistas i lokalen för länge.

På grund av det kände många besökare sig tvungna att öppna ytterdörrarna för att få in frisk luft. Den karakteristiska klorlukten och röda ögon efter en simtur orsakas av THM och klorångor, vilket är en annan utmaning vid drift av simbassänger, särskilt på ventilationssidan.

Det fanns även utmaningar för den tekniska personalen med hur luften fungerade inne i simhallen. De var mycket medvetna om utmaningen att förhindra att THM samlades på vattenytan, strax ovanför vattennivån, särskilt för de första simmarna på morgonen. Dessutom var de medvetna om att naturlagarna motverkade deras värmeutnyttjande. Det fanns en olämplig temperaturgradient, eftersom varm luft är känd för att stiga och då hamnar under taket.

Gladsaxe Simhall beslutade som sagt att investera i 3 Northern Air® Aggressive Environment-fläktar, som är särskilt utformade för korrosiva miljöer. Efter installationen blev luftfördelningen och värmeutnyttjandet i lokalen mycket bättre, vilket resulterade i de ovan nämnda energibesparingarna för simhallen.

Spela video om Aggressive Environment reducerer luftfugtighed

BESPARINGAR OCH BÄTTRE INNEKLIMAT

Besökarna till simhallen samt de anställda märkte genast en skillnad. Det finns inte samma behov av att öppna ytterdörrarna för att få frisk luft.

Fläktarna har hjälpt Gladsaxe Simhall på flera sätt och de har fått mycket positiv feedback. Både personal och användare njuter av det förbättrade inomhusklimatet.

Livräddare och simtränare kan stanna i simhallen under längre perioder och alla är mycket nöjda.

”Luften blandas på ett bättre sätt. Förr hade vi ca 34°C varm luft uppe under taket som en värmekudde. Nu får vi den luften utblandad och utnyttjad bättre. Den har blivit en del av hela luftkapaciteten och utnyttjas bättre.”

Fastighetstekniker, Gladsaxe Simhall

FLER FÖRDELAR ÄN ENERGIBESPARINGAR I SIMHALLAR

Den stora 50-metersbassängen används för simtävlingar, där tävlingssimmare kan tävla i både korta och långa banor eftersom bassängen kan delas på mitten. Simbassängen har plats för 700 åskådare, som från sidlinjen kan följa simmarnas jakt på medaljer och rekord.

"När det är simtävlingar släpps det ut mer avfallsprodukter i bassängen eftersom simmarna använder bassängen både för uppvärmning och för själva tävlingen. Vi har ofta haft problem med mycket höga klorhalter, vilket orsakar luftföroreningar."

Belastningen är alltså stor när det är så många simmare som dessutom svettas i bassängen. Fastighetsteknikern tror att fläktarna kan hjälpa till att minska detta vid nästa evenemang genom att trycka luften runt poolen mer effektivt. Han tvivlar inte på att det finns många fördelar med installationen av HVLS-fläktarna.

OPTIMERING AV ENERGI OCH KOMFORT

”Komforten är viktig för oss och den har förbättrats tack vare bättre luftcirkulation. Sedan har vi hälsofördelarna för våra besökare och sedan har vi också energibesparingarna. Det var en självklarhet att välja HVLS-fläktar.” 

Installationen av de tre fläktarna tog en vecka och utfördes av en extern el-entreprenör med erfarenhet av att installera HVLS-fläktar tidigare. Det gjordes via byggnadsställningar i bassängen under en 3-veckorsperiod under sommaren när simhallen var stängd, så det påverkade inte simhallens besökare.

Installation af HVLS ventilator i svoemmehal
Jørgen Vigenberg i Gladsaxe svømmehal

LÖSNING PÅ PROBLEM MED KLORÅNGOR

En fördel med Aggressive Environment-installationen är att fläktarna cirkulerar luften i hela lokalen. Utmaningen med att enbart använda ett traditionellt ventilationssystem är att det kan vara svårt att avlägsna THM och kloraminer som finns ovanför vattenytan i bassängerna. Enligt Teknologisk Institut bildas THM (trihalomethaner) som en biprodukt när badgästerna släpper ut urin, svett, saliv, hud, hår och smink etc. i vattnet. När vattnet avdunstar släpps gaserna ut i inomhusluften och påverkar luftkvaliteten. 

Dessa THM-gaser finns i luftskiktet precis ovanför vattennivån, där simmarna sticker upp huvudet och andas. Detta kan bland annat orsaka astma.

"Vi vet att fläktarna flyttar luften från poolen och gör gaslagret ovanför ytan mindre. Då minskar koncentrationen. Så när simmarna kommer upp till vattenytan och tar luft och går ner igen, andas de inte in klor.” - Fastighetstekniker, Gladsaxe Simhall

Frisk luft tillförs endast från en sida i Gladsaxe Simhall, därefter cirkulerar HVLS-fläktarna luften runt i hela lokalen. Efter installationen av HVLS-fläktarna kommer luftrörelseriktningen därför att vara både vertikal (utförs av HVLS-fläktarna) och horisontell (utförs av ventilationssystemet).

ENERGIKRIS I SIMHALLEN

Med stigande energipriser och med simhallar som en energiintensiv byggnad är poolindustrin särskilt hårt drabbad av energikrisen. Flera åtgärder som att helt eller delvis stänga bastur och/eller sänka badvattentemperaturen har varit nödvändiga på flera ställen. Andra initiativ som att byta till LED-belysning, installera ljussensorer och använda beteendemönster för att påverka användarna att komma ihåg goda energibesparingsvanor har införts på flera platser.

Energiforbrug i svømmehaller - 3 ventilatorer

NORTHERN AIR®

Northern Air® Aggressive Environment är speciellt utvecklad för krävande miljöer. Fläkten är särskilt lämplig för simhallar och miljöer med hög luftfuktighet. På samma sätt är den också väl lämpad för avancerade produktionsanläggningar eller liknande utmanande förhållanden.

Systemet är en vidareutveckling av Nordiccos produktserie Northern Air® Pro produktserie och erbjuder därför samma fördelar som förbättrad komfort och energibesparingar. Det som gör Aggressive Environment-modellen speciell är att den är anpassad och skyddad mot den korrosiva miljön i en simbassäng. Aggressive Environment är belagd med en speciell flerskikts C4-beläggning och conformal coating av PCB. Det innebär att den uppfyller en av de sex korrosionsklasser som beskriver aggressiviteten i den miljö där metallen ska användas. Detta gör fläkten till det självklara valet för utmanande miljöer där den kan interagera med det befintliga VVS-systemet.

Det danska teknikkonsultföretaget Force Technology har genomfört tester av Northern Air Aggressive Environment-fläkten. Testerna visar att det övergripande systemet har en IP54-klassning, medan själva Drive-kontrollhuset har en IP55-klassning. Samtidigt visar den accelererade korrosionsanalysen av systemets C4-beläggning att den är mycket motståndskraftig mot begynnande korrosion. Läs mer på produktsidan för  Aggressive Environment

I simhallar hanterar fläktarna de speciella ventilationsutmaningarna med höga koncentrationer av skadliga gaser i vistelsezonen genom att skapa rörelse i luften. Detta minskar koncentrationen av THM och klorångor ovanför vattennivån. Blandningen av de termiska luftskikten utjämnar fukt- och temperaturskillnader mellan golv och tak. Snabbt och effektivt.

Svømmehal energibesparelser

ETT BALANSERAT INNEKLIMAT

I Gladsaxe simhall är luftfuktigheten en viktig del av inomhusklimatet. I en simhall eftersträvas normalt en relativ luftfuktighet på 54–63%. Fördelarna med en högre relativ luftfuktighet är att temperaturen upplevs som högre, vilket är behagligt för besökarna. Dessutom minskar avdunstningen från vattenbassängen. En nackdel med hög relativ luftfuktighet är att det kan leda till ett ökat behov av friskluftsventilation, samt ge ökad svettproduktion hos personal och badgäster, vilket resulterar i en större utveckling av THM i luften. 

Ser man till fördelarna med lägre relativ luftfuktighet, så är dessa mindre friskluftsventilation, mindre THM-utveckling och en allmänt trevligare upplevelse av inomhusklimatet. En lägre relativ luftfuktighet kan dock innebära att rumstemperaturen känns svalare än den faktiska temperaturen. Därför behövs en högre rumstemperatur och det blir också mer vattenavdunstning. Det är därför viktigt att hitta rätt balans.

OPTIMERING AV LUFTFUKTIGHETEN

I Gladsaxe simhall strävas efter en luftfuktighet på ca 60%. Om den blir för hög blir det ett tungt inomhusklimat att vistas i. Ju mer vattenånga som finns i luften, desto tyngre känns lokalen att vistas i. Fläktar bidrar med att kontinuerligt cirkulera luften så att den känns fräschare.

ENERGIFÖRBRUKNING I SIMHALLAR

I en vanlig simbassäng är lufttemperaturen 1–2 grader högre än vattentemperaturen. Detta resulterar i en hög relativ luftfuktighet, vilket gör det behagligt att vistas i simhallen. För att minimera avdunstningen från poolen försöker poolteknikerna vanligtvis hålla en skillnad på 1°C mellan vatten- och lufttemperaturen, så att luften är varmare än vattnet.
 
På så sätt behövs det mindre nytt vatten till bassängerna, vilket sparar pengar eftersom man inte behöver tillsätta nytt vatten. Dessutom blir inventarierna i simhallen mindre utsatta för korrosion.

BALANS VID DRIFT AV SIMBASSÄNGER

En styrenhet ingår för var och en av de tre fläktarna. Fläktarnas hastighet är inställd på 50%. 

På Gladsaxe Simhall har man experimenterat med både högre och lägre hastigheter, men man har hittat ett bra medelvärde som hjälper till att flytta luften bort från vattenytan. ”Vi försöker hela tiden hitta rätt balans – det är det vi arbetar med”, säger fastighetsteknikern.

30% ELBESPARINGAR I SIMHALLEN

HVLS-fläktarna har gjort en positiv skillnad för Gladsaxe Simhall. Först och främst i form av optimerad ventilationsdrift. Dessutom upplevs inomhusklimatet som bättre och både besökare och anställda i simhallen är nöjda.

Sammantaget har projektet resulterat i lägre energiförbrukning med månatliga besparingar på upp till 50%, utan att ha en negativ inverkan på inomhusklimatet och komforten – tvärtom!

Markante energibesparelser i Gladsaxe svømmehal

VILL DU OCHSÅ OPTIMERA VENTILATIONEN I DIN SIMHALL?

LÄS MER OM ANDRA INSTALLATIONER