Rælingen kommune satser på bedre inneklima

Rælingen kommune satser på bedre inneklima

I Sandbekkhallen

BEDRE INNEKLIMA I SANBEKKHALLEN

Sandbekkhallen, som ligger i Rælingen kommune, har fått installert tre HVLS takvifter for å få et bedre inneklima og oppnå energibesparelser, skriver de på sine nettsider.

Det er kjent at varm luft stiger til himmels og kald luft synker til gulvet, derfor brukes mye energi i rom med stor takhøyde for å opprettholde en jevn temperatur i rommet. Derfor har Rælingen kommune i samarbeid med sitt klima- og miljøfond installert tre takvifter i Sandbekkhalen høsten 2023, for å utjevne temperaturforskjeller over flerbrukshallen og svømmehallen. 

Installationen er et vigtigt miljø- og klimatiltag som er med til at reducere energiforbruget og forbedre indeklimaet i Sanbekkhallen. Prosjektet fikk midler som følge av den positive virkningen det vil ha på kommunens klimamål og den økonomiske gevinsten det innebærer.

«Kommunens klima- og miljøfond ble opprettet for å støtte og gjennomføre kommunale tiltak som reduserer klimapåvirkningen», forklarer plan- og miljørådgiver Mia Valsjø.
Fondet åpner for søknader to ganger årlig, og i august behandlet Utvalg for klima og miljø søknaden.

Det forventes at energiforbruket reduseres med mellom 20 % og 30 %, noe som er positivt for både økonomi og miljø.

Rælingen kommune satser på bedre inneklima i Strandbekkhallen
Bedre inneklima Strandbekkhallen

TRE NYE VIFTER

  •  I flerbrukshallen er det installert to Northern Air® Pro vifter på fire meter, og en Northern Air® Aggressive Environment vifte på fem meter i svømmehallen.  

  • «En standard vifte på fire meter beveger cirka 45.000 kubikkmeter luft i timen ved 20 omdreininger», sier Ralf Iwersen fra Nordicco. Etter å ha laget en energirapport fant vi ut at tre takvifter ville være ideelt for Sandbekkhallen.

  • I svømmebassenget fordeler viften luften og sørger for at det blir mindre kondens på vinduer og vegger. I tillegg skaper det bevegelse som trekker klordamper vekk fra vannoverflaten. 

  • Rælingen kommune er en av de første kommunene i landet som har montert HVLS takvifter. Over halvparten av alle kommunene i Danmark bruker viftene og de er installert i mer enn 500 idrettshaller og tilbakemeldingene er gode.

FOKUS PÅ Miljø og bærekraft

Svømmebassin Strandbekkhallen inneklima

Miljø og bærekraft har også vært viktig i selve produksjonen av takviftene, og de består av lavkarbon aluminium fra Hydro. Viftene styres digitalt med Northern Sky®-plattformen, som har sensorer for både temperatur og CO2 installert i flerbrukshallen.

«Selv om vi måtte sette opp stillaser i selve svømmebassenget i Sandbekkhallen for å montere den ene takviften, har installasjonen gått knirkefritt og vi er godt fornøyde med resultatet», avslutter Iwersen.

Sandbekkhallen oppgraderer gjerne inneklimaet i både idrettshallen og svømmehallen og ser frem til å ønske skoleelever, beboere, lag og foreninger velkommen tilbake til Sandbekkhallen.

LES MER OM ANDRE INSTALLASJONER

17% energisparing i strandahallen

Strandahallen har oppnådd en energisparing på 17% og bedre inneklima etter å ha installert Northern Air Pro takvifter.

Les mer »

Den relative luftfuktigheten ble redusert i Grenaa svømmebasseng

Ved å installere Northern Air® Aggressive Environment HVLS-vifter ble den relative luftfuktigheten redusert med 6 prosentpoeng i Grenaa svømmebasseng.

Les mer »

LINTEX A/S har montert vifte for varmeoverføring

Allerede fra første revolusjon kunne de kjenne forskjell på inneklimaet, og det var begeistring blant de ansatte og ledelsen.

Les mer »

Spar på varmen – gjør som Holbæk kommune

Holbæk har gjennomført et omfattende energiprosjekt i sine idrettshaller med sterke resultater. De har bl.a. spart mer enn det estimerte sparepotensialet på 20%.

Les mer »

ØNSKER DU OGSÅ BEDRE INNEKLIMA I HALLEN DIN?

Se hvordan flere kommuner har sparet 30% på varmeforbruget
Nordicco Case Collection - cover