Ventilator til temperaturudligning - Nordicco

HVLS står för High Volume Low Speed. Det innebär att denna typ av takfläkt cirkulerar stora luftvolymer, tyst och med låga rotationshastigheter (RPM). Eftersom bladen är optimerade för temperaturutjämning behöver fläkten inte hög hastighet för att cirkulera luften effektivt runt i lokalen.

På så sätt kan temperaturskillnader mellan golv och tak effektivt utjämnas med Northern Star® Pro-serien.

Northern Star® Pro finns i storlekar från 3 – 5 meter i diameter. Du kan välja mellan vår standardfärg (aluminiumgrå med svart dropprör) eller en helt egen färg som du själv väljer.

Fläktstorlek Täckningsareal Användnings-område Vikt
3 meter 600 m2 Foajéer 36 kg
4 meter 800 m2 Lager / Distribution 42 kg
5 meter 1000 m2 Sporthallar 48 kg

För större täckningsområden än vad som rekommenderas i tabellen ovan kan det vara nödvändigt att placera fler fläktar för att uppnå önskad effekt. Kontakta oss gärna om du har specifika frågor eller vill veta mer.
 
Om du letar efter något annat, kolla in vår produktöversikt för en fullständig översikt över våra takfläktar och styralternativ. Vi har både större och mindre fläktar i produktfamiljen, och andra produktserier som är optimerade för komfortkyla eller till och med luftdesinfektion.

Northern Star® Pro

Temperaturutjämning & Energibesparingar

Låt Northern Star® leda dig mot en framtid där bra inomhusklimat och energibesparingar går hand i hand i dina byggnader.

Northern Star® Pro är världens första HVLS-fläkt som är optimerad för energibesparande ändamål.

Traditionellt har takfläktar utvecklats med komfortkylning i åtanke och därför utformats för att leverera så mycket luft som möjligt direkt in i vistelsezonen. Men inte Northern Star®. Här har vi vänt upp och ner på det traditionella och istället maximerat den indirekta luftcirkulationen. På så sätt kan energin optimeras och värmen flyttas från takzonen till golvet – året runt – utan att skapa drag.

Denna produktserie är särskilt användbar i rum med högt i tak, där luftskiktning och olika temperaturer mellan golv och tak ofta är en utmaning. 

Ventilator til temperaturudligning - Nordicco

Fördelar med en takfläkt för temperaturutjämning:

  • Bladdesign optimerad för temperaturutjämning mellan golv och tak
  • Minskar energiförbrukningen och CO2-utsläppen genom temperaturutjämning
  • Flyttar upp till 124.000 m3/h luft genom omvänd rotationsriktning
  • Undviker drag eftersom luften fördelas indirekt
  • Idealisk för rum över 200 m2 och för takhöjder >4 m
  • Energieffektiv och tystgående direktdriven motor
  • Plug & Play-installation
  • Designad och tillverkad i Danmark

Från  SEK 73.495,- exkl. moms

 Ring till oss på +46 79 356 60 72 eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

DU KÄNNER SKILLNADEN

Som nämnts är många takfläktar optimerade för framåtrotation, vilket innebär att luften trycks ner direkt under fläkten. Northern Star® Pro är däremot den första HVLS-fläkten i världen som är optimerad för att flytta runt den mesta luften indirekt.

Om vi tittar på de tekniska detaljerna består Northern Star® Pro av 5 blad som är optimerade för att flytta den största mängden luft via den omvända rotationsriktningen (även känd som reverse eller backwards). I omvänd riktning fördelas luften långsamt längs taket, sedan ner längs väggarna och slutligen träffar den vistelsezonen på ett diskret och indirekt sätt.

Detta säkerställer en effektiv och konstant temperaturutjämning, så att ingen värme går till spillo under taket.

HUR MÄRKS SKILLNADEN? 

Skillnaden märks i alla rum där människor vistas. För om det är något vi inte gillar inomhus så är det drag. Genom att optimera luftflödet så att det går åt motsatt håll betyder det två saker;

1) Att så mycket luft som möjligt i rummet kan cirkulera indirekt i lokalen. Längs taket och ner längs väggarna – och inte direkt mot vistelsezonen (se grafiken där skillnaden presenteras visuellt).
 
2) Detta innebär att fläktens hastighet (RPM eller varv per minut) kan sänkas avsevärt, vilket också sänker lufthastigheten och säkerställer ett behagligt inomhusklimat även under en kall vinterdag.

PERFEKT SAMSPEL MED BEFINTLIG VENTILATION

HVLS-fläktar kan användas antingen som en fristående lösning eller i kombination med befintliga ventilationssystem. Om ett ventilationssystem redan är i drift i lokalen kan installationen av Northern Star-fläktar bidra till att minska trycket på dessa ventilationssystem – vilket i sig också kan säkerställa energibesparingar.

Loftventilator princip skitse air Flow

VAD ÄR DESTRATIFIERING?

Stratifiering, även känt som luftskiktning, förekommer naturligt i alla rum om det inte medvetet förhindras. Detta innebär att luften skiktas och eftersom kall luft är tyngre än varm luft kommer temperaturen att stiga från golv till tak.

Ofta är det en temperaturskillnad på ca 1,0°C per vertikal meter. Det innebär att ju högre i tak, desto större temperaturskillnad mellan golv och tak.

De-stratifiering är när man arbetar mot luftskiktning. Detta är den tekniska termen för utjämning av temperaturskillnader mellan golv och tak och fenomenet är också känt under andra termer, såsom ”termisk blandning av luftskikt” eller temperaturutjämning.

Data för Luftflöde

Northern Star Pro HVLS-fläkten är optimerad för effektiv temperaturutjämning. Den speciella bladdesignen ger ett betydande luftflöde när rotationsriktningen är omvänd.  Detta beror på den speciella bladdesignen som bland annat är utformad för att utjämna temperaturen på effektivaste sätt. Det gör dessa takfläktar lämpliga för miljöer där man inte vill ha drag, men ändå vill ha en optimal blandning av luften för att ta tillvara den värme som stiger uppåt.
 
Nedan visas luftflödeseffektiviteten för 3, 4 och 5 meters systemen. Graferna visar luftflödet vid olika hastigheter (RPM). Luftflödet för Northern Star Pro-produktserien har beräknats av Dansk Teknologisk Institut med hjälp av avancerade CFD-analyser. Klicka på graferna för att förstora dem.

Installationsmanual

Här kan du ladda ner Installationsmanualen för Northern Star Pro HVLS fläktar. Här hittar du information om takfläktens produktlinje och noggranna instruktioner om hur du installerar den.

Tekniska Specifikationer

Vill du veta mer om vår takfläkt Northern Star Pro HVLS hittar du de tekniska specifikationerna för alla våra produktlinjer här.

Revit filer

Ladda ner Revit-filer för Pro HVLS-fläktar. Observera att produktlinjerna Northern Star och Northern Air har samma mått:
README_Revit_Nordicco 
Revit-files-NorthernAirPro_LOD200_AllSizes,
Revit-files-NorthernAirPro-3m_LOD300,
Revit-files-NorthernAirPro-4m_LOD300,
Revit-files-NorthernAirPro-5m_LOD300

CAD filer

 
Här får du tillgång till CAD-filer för Northern Star Pro HVLS-system. Dessa är baserade på våra Northern Air-system, varför de finns i storlekarna 2 – 5 meter, men observera att Northern Star-serien endast finns i 3, 4 och 5 meter i diameter.

Vi har sammanställt 2D- och 3D-versioner av filtypen .dwg som finns i den här zip mappe (NorthernAir-CADfiles_200-500)

SVG filer

Vi har även SVG-filer tillgängliga för alla våra HVLS-takfläktar.


Om du behöver specifika filtyper för ett projekt, vänligen kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt material för dig.

DEN GRÖNASTE ENERGIN -
ÄR DEN DU INTE ANVÄNDER

Mer än hälften av alla danska kommuner samarbetar med oss på Nordicco för att minska energiförbrukningen i sina större byggnader. Nu kan du läsa fler av kommunernas berättelser och se deras energidata i denna exempelsamling.

Du kan bland annat se hur ett antal kommuner har sparat mellan 20 och 30 % på sin energiförbrukning bara genom att installera HVLS-fläktar.

Tanken bakom exempelsamlingen är att dela med sig av goda erfarenheter och exempel. Alla lösningar är baserade på stora HVLS-takfläktar, som kan skapa betydande värmebesparingar och göra stor skillnad direkt.

LÄS EXEMPEL-SAMLINGEN HÄR

Cases

Exempel på användning

 

 

 

Andra produkter som kanske intresserar dig

Small ceiling fan with remote control in meeting room

Northern Air® MINI

En liten, elegant vit takfläkt med fjärrkontroll – perfekt för att förbättra inomhusklimatet i mindre rum.

HVLS fans for ceiling energy savings, Northern Air Pro

Northern Air® PRO

Northern Air Pro är en stor traditionell HVLS-fläkt med en diameter på mellan 2 och 5 meter.

Nordicco HVLS fan for indoor swimming pools

Northern Air® A.E.

Northern Air® Aggressive Environment är en HVLS-fläkt speciellt utvecklad för tuffa miljöer.

UVC-disinfection with Northern Light HVLS fan

Northern Light® Pro

Northern Light® är det mest effektiva systemet för att desinficera och distribuera ren luft.

Kulturværftet Helsingør Kommune Ceiling fan - loftventilator - loft ventilator - decken ventilatoren - from NORDICCO
Danish flag

DANSK DESIGN

Vi utvecklar och tillverkar alla våra Northern Star Pro® takfläktar i Danmark. De är designade och anpassade för att uppfylla nordeuropeiska konsumenters krav på design, kvalitet och energieffektivitet.

Vi använder danska leverantörer där det är möjligt och gör allt vi kan för att säkerställa material med lägsta möjliga klimatpåverkan vid tillverkningen av våra produkter.