LOFT VIFTE PROJEKT I HEDENSTED CENTRET

De 2 store loft vifter i hallen sikrer energibesparelser og mindre CO2-udledning
Stor loft vifte

OM HEDENSTED CENTRET

Hedensted Centret er et af Danmarks førende idrætscentre. Centret inkluderer 3 idrætshaller, en svømmehal, en café og et sundhedshus med fitnesscenter, personlig træning, fysioterapi og massage. Hedensted Centret arbejder desuden med bæredygtighed og støtter op om FN’s Verdensmål. De er bl.a. certificeret Green Sport Facility og har stort fokus på energibesparelser.

Loft vifte installation

FAKTA OM DE STORE LOFT VIFTER

  • Har installeret 2 x loft vifte, også kendt som Northern Air® HVLS-ventilatorer
  • Loft vifterne er begge 4,5 meter i diameter
  • Vifterne er installeret i foråret 2020
  • Idrætshallen er på 1.100 m2 og har 10 meter til loftet
  • Loft vifterne er lydløse
  • En loft vifte kan skubbe varmen ned og sænke varmeforbruget
  • Reducerer hallens CO2-udledning

VIFTER I LOFTET GIVER ENERGIBESPARELSER

Hedensted Centret fokuserer på at køre den daglige drift så forsvarligt og fornuftigt som muligt. Med en stor Northern Air® loft vifte kan de optimere deres varmeforbrug, ved at udnytte den varme som deres eksisterende ventilationsanlæg pumper ind i rummet, men som typisk  hænger oppe under loftet.

”I Hedensted Centret er vi, som i resten af Hedensted kommune, meget fokuseret på at reducere vores CO2 aftryk og støtte omstillingen til en bæredygtig økonomi. Vi arbejder bl.a. med FN’s verdensmål, og en af måderne, vi kan gøre en forskel på, er ved at fokusere på bæredygtig energi.”

Peter Nielsen,

Centerchef, Hedensted Centret

Spar CO2 med store loftvifter

LOFT VIFTE DER REDUCERER CO2-UDLEDNING

Hedensted Centret rider med på klimabølgen og investerede derfor i to Northern Air® loft vifter. De store loft vifter øger luftstrømmen i hallen. De er på den måde et supplement til ventilationen, og de sikrer temperatur-udligning på tværs af centrets opvisningshal. Så varmen udnyttes bedre om vinteren. Hallerne opvarmes med naturgas, og den årlige CO2-besparelse, som er udregnet i samarbejde med EWII Energikonsulenter, vil være på 11,6 tons. For at optage samme mængde af CO2 på et år, skal der – ifølge forskning fra Københavns Universitet – bruges en skov af op mod 6.000 træer.

Det efterlader Centerchef Peter Nielsen som en begejstret mand grundet hallens store fokus på energinedsættelse og bæredygtighed:

“Det var ret let for os at beslutte, at installere de to store loft vifter. De skal nemlig både være med til at forbedre brugernes oplevelse af indeklimaet og helt konkret, så reducerer de samtidig vores årlige CO2-udslip med op mod 12 tons. Dertil kommer en rigtig attraktiv økonomi i projektet, så det hænger sammen hele vejen rundt. Man kan jo sige, at det i den forstand er en udvidet win-win løsning, der gavner både Hedensted Centret, kommunen som helhed – og ikke mindst klimaet.”

NORDICCO FORTÆLLER OM POTENTIALET I LOFTVIFTER

”I Danmark findes der 1.320 idrætshaller på 800 m2 og derover. Vores loft vifter (som vi i daglig tale også kalder HVLS ventilatorer) er udviklet til netop at optimere energiforbruget i sådanne haller.

Når man energioptimerer denne type haller, der typisk opvarmes med naturgas, fjernvarme eller olie, så bliver CO2-udledningen også automatisk mindre. Forestiller man sig f.eks., at vi installerede to store Northern Air® loft vifter i alle disse idrætshaller, så ville vi reducere den årlige CO2-udledning med mere end 7.000 tons. 

Det tal kan være svært at forholde sig til, men det kan sammenlignes med, at der skal en skov på over 3 millioner træer til at optage den samme mængde af 7.000 tons CO2 på et år. Så der er tale om massive potentielle besparelser til gavn for både klimaet og økonomien i den enkelte idrætshal.” 

HVAD ER LOFT VIFTER?

En loft vifte er blot et andet ord for loftventilator. Store ventilatorer kendes også under navnet HVLS. HVLS kommer fra engelsk og står for ‘High Volume – Low Speed’ og henviser til hvad produktet gør. Det flytter store mængder luft (volumen) ved lav hastighed (lave omdrejninger). Når man taler om store loft ventilatorer,  på mellem 2 og 7 meter i diameter, er det netop typen ‘HVLS’ der henvises til. Om man kalder det en loft vifte, en loftventilator eller en HVLS fan, det er sådan set detaljer. Uanset hvad du foretrækker, skal vi nok finde produktet der passer. 

HVAD KAN LOFT VIFTER UDRETTE?

En af de væsentligste fordele ved store loftvifter er, at de kan cirkulere store mængder luft. Dette gør dem nemlig i stand til at udligne temperaturen mellem gulv og loft. Udfordringen med temperaturforskelle på tværs af et højloftet rum kendes også som lag-deling. Processen med at modvirke denne forskel og få udnyttet varmen under loftet hedder temperaturudligning. Eller destratifikation, hvis man tager udgangspunkt i den engelsk term. Det er en proces, der sørger for at varme ikke går til spilde under loftet. Fænomenet er derfor særdeles relevant i højloftede lokaler, idet varm luft stiger til vejrs.  

Fordele ved en loft vifte - temperaturudligning vist grafisk med og uden loftvifter

MØD VORES LOFT VIFTER HOS ANDRE KUNDER

VIL DU HØRE HVAD EN LOFT VIFTE KAN GØRE FOR DIT ENERGIFORBRUG?

Se hvordan flere kommuner har sparet 30% på varmeforbruget
Nordicco cases om Energibesparelser i Danske Kommuner