LINTEX A/S

uppnår ett bättre inomhusklimat med våra HVLS-fläktar
LINTEX A/S har installeret ventilator til varmeflytning

OM LINTEX A/S

LINTEX A/S grundades 1983 av Carl Af Ekenstam I Sverige. De samarbetar med ledande arkitekter och inredningsdesigners och är en av de största spelarna den nordeuropeiska marknaden för glaspaneler, whiteboards, tavlor för skrift, väggpaneler och skärmväggar.

 

Ventilator til varmeflytning

VÄRT ATT VETA OM LINTEX’ FLÄKTAR

  • 2 Northern Air® HVLS-fläktar är installerade 
  • Båda fläktarna har 3 meter i diameter 
  • Den första installerades i Mars 2019 och den andra i Maj 2019 
  • Belägna i ett lager med en takhöjd om 5m 
  • Fläktarna är tystgående 
  • Man valde fläktarna som komplement till en redan befintlig värmelösning för att effektivisera den 
  • Lösningen rekommenderades av installationsföretaget Trap+ 
  • bättre inomhusklimat för de anställda
  •  

ETT BÄTTRE INOMHUSKLIMAT MED LINTEX A/S

Jag förväntade mig ärligt talat inte att de skulle fungera det sätt de gör. De roterar med en låg hastighet, men de förflyttar och fördelar stora mängder luft.

Henrik Lillelund,

Partner/Produktchef på Lintex A/S

BÖRJADE MED EN - UTÖKADE TILL TVÅ

Trots att deras befintliga värmelösning är dygnet runt, hade Lintex utmaningar med att distribuera värmen I deras lager. Speciellt under vinterhalvåret var det stora utmaningar med att de anställda fryste mycket I lagret, trots konstant uppvärmning (placerad taknivå). Lintex sökte därför efter en effektiv värmelösning som kunde förbättra deras inomhusklimat under vintern. I och med detta rekommenderades de att testa HVLS-takfläktar av deras installationsföretag Trap+. 

Trap+ förklarade för Lintex att en HVLS-takfläkt kunde lösa deras uppvärmningsproblem. Hur? Genom att långsamt circulera luften och därmed trycka ned värme från taknivå nedåt till marknivå I deras två lager. Med andra ord fanns det inget behov för de att investera dyrt I ett nytt uppvärmningssystem. En lösning som Partner/Produktchef, Henrik Lillelund, nästan tyckte var för bra för att vara sann. 

Varmeflytning ventilator

Fördelen är att fläktarna kan en högre hastighet under sommaren och kyla ned luften samtidigt som den under vintern kan omdistribuera värmen I lokalen. Det har inneburit hela skillnaden för oss där vi gått från ett dåligt inomhusklimat till att vi nu har en konstant och jämn temperatur I lokalen och ett behagligt, varmt inomhusklimat som uppskattas enormt.” 

Henrik Lillelund,

Partner/Produktchef på Lintex A/S

EFFEKTIV UPPVÄRMNING TROTS HÖGT I TAK

Precis som många andra företag upplevde Lintex den klassiska utmaningen kring att distribuera värmen i deras lokalen under de kalla månaderna. Uppvärmningen I Lintexlagerlokaler sker genom att man använder kallade Unit Heaters, placerade nära taket. Samtidigt är termostaten som kontrollerar temperaturen I lokalen (genom att känna av temperaturen I lagret) placerad skrivbords-nivå. Eftersom varm luft stiger, uppmätte termostaten väldigt sällan höga temperaturer, mycket av värmen fångats precis under taket. Deras uppvärmningsmoduler var praktiskt taget 24/7 under kalla månader, vilket betydde att man förbrukade stora mängder energi och det fanns mycket utrymme för förbättring. Kort sagt – en mer effektiv värmelösning behövdes för at uppnå ett bättre inomhusklimat.

Minder än en timme efter den första fläkten installerats, kunde skillnaden kännas i den sektionen av lagret. Hur? Luftvärmaren stannade. Värmen hade cirkulerats I rummet och tryckts ner till där det känns av för de anställda (och kunde således även upptäckas av termostaten som stängde av luftvärmarna automatiskt). 

Utöver det löste även HVLS-fläkten en annan utmaning, det irriterande oljudet från luftvärmaren. En av de anställda, Jette Harpsøe, är lyrisk över att hon nu har möjligheten att faktiskt höra radion. Hon tillägger:Jag märker inte ens när fläktarna är på. Jag har mycket hellre fläktarna påslagna non-stop, så vi kan höra musiken från radion här ute, istället för att höra luftvärmarnas oljud I bakgrunden.” 

BÄTTRE INOMHUSKLIMAT - FRÅN KALLT TILL BEHAGLIGT

Kan jag en vinterjacka? Det är riktigt kallt!skämtade Jette med ett leende läpparna. Hon tyckte tidigare att vinterperioden var tuff att ta sig igenom det var himla kallt I lagret. Med installationen av de nya HVLS-fläktarna vill Jette inte längre ha en vinterjacka

Överlag har fläktarna skapat en positiv atmosfär bland de anställda, som väldigt tydligt känner att inomhusklimatet har förbättrats betydligt. Utöver att göra de anställda mer nöjda under vinter har fläktarna även bidragit till att man bättre utnyttjar den värme som finns i lokalerna och därmed säkrar upp energibesparingar samt minskar sitt koldioxidutsläpp och klimatavtryck.

LÄR MER OM VÅRA INSTALLATIONER

VILL DU MINSKA DIN ENERGIFÖRBRUKNING OCH FÖRBÄTTRA DITT INOMHUSKLIMAT?