Ventilationsprojekt Ostra Goinge Kommun Sporthall med takfläktar

Positiva reaktioner på ventilationsprojekt

i Östra Göinge kommun

Ett annorlunda ventilationsprojekt

“Det är sällan någon säger något positivt när vi lägger pengar på ventilation. Folk ser inte ventilationen. Märker man av att den drar, så är det dåligt, så det är första gången vi fått positiva reaktioner för att vi investerar pengar i ventilationen.”

– Tomas Wijk, Enhetschef drift & underhåll.

Energibesparingspotential

Den främsta anledningen till att de valde projektet med HVLS-fläktarna i Östra Göinge Kommun var energibesparingspotentialen.

“Det lät ju intressant, och vi är intresserade av att hitta besparingarna. Vi jobbar ju frekvent med det, alltså hela tiden. ’How low can we go’ är ju intressant!”

– Baldo Cucca, Drifttekniker.

Ventilationsprojekt i Snapphanehallen ger energibesparingar
Östra Göinge Kommun map Sverige

Om Östra Göinge Kommun

Östra Göinge kommun med ca. 15.000 invånare har installerat HVLS-fläktar i 3 sporthallar och i en simhall. Installationerna gjordes under 2022-2023.

Ventilationsprojektet omfattar 6st Northern Air® Pro HVLS-fläktar fördelat på 3 idrottshallar, 1st Northern Air® Aggressive Environment HVLS-fläkt i simhallen och Northern Sky® styrsystem.

 

Första installationen i okt 2022

Man installerade två HVLS-fläktar i Snapphanehallen i oktober 2022
och installationen tog en dag. Det märktes skillnad direkt. Användarna upplevde ett fräschare inomhusklimat.

Hallarna värms upp med fjärrvärme och med installationen av fläktarna har de sänkt inblåsningstemperaturen och tilluften men de mäter noga och har bra kvalitet på luften med låga CO2 nivåer.

Projektet utökas till ytterligare en sporthall

I Sibbhulthallen installerades fläktarna i december 2022. Hallen värms upp via värmepump och har ett äldre ventilationssystem. PPM-mätare används som säkerställer att ventilationssystemet tillför mer frisk luft när koldioxiden överstiger den tillåtna nivån.

Drifttekniker Johan Sandborg berättar att man i och med installationen av fläktarna har sänkt framledningstemperaturen, då fläktarna gör jobbet med att fördela luften i rummet. På så sätt kan också mindre frisk luft tillföras hallen för att uppnå samma goda inomhusklimat som tidigare och anger att “innan har vi väl kanske blåst in onödigt mycket friskluft och det är där vi sparar pengarna nu”.

“Ja, bara att sätta upp fläktarna och sen tro att dom kan lösa allt räcker inte. Man måste liksom hitta vad fläktarna kan hjälpa oss med. Tack vara fläktarna kan vi göra justeringar som t.ex. att dra in mindre luft.” – Baldo Cucca, Drifttekniker

Vi har sänkt flödena också, för nu får vi ju hjälp att blanda om luften i lokalen. Det behöver inte ventilationsaggregatet göra. Innan har vi blåst rätt så hårt, men nu behöver vi bara få in värmen och sen så sprider fläktarna den.

Tomas Wijk, Enhetschef Drift & Underhåll

Eftersom flera personer av driftteamet är involverade och intresserade av denna lösning har justeringar av befintligt ventilationssystem skett i etapper för att uppnå den bästa effekten.

Positiva reaktioner på ventilationsprojekt i Kommun
Tomas Wijk Enhetschef Drift & Underhåll i Östra Göinge kommun
Nordicco HVLS princip värmen stiger

Expanderar med fler investeringar

Eftersom Östra Göinge är nöjda med sina HVLS installationer, projekterade de även för det till det nya kommunhusets entré och i matsalen. Kommunhuset beräknas stå färdigt sommaren 2024. 

Förvånansvärt bra inomhusklimat

Överraskande i projektet är hur väl folk tagit emot det. Alla tycker det är mycket bättre innemiljö. För nackdelen är ju, när man som vi, har luftuppvärmda hallar, att den varma luften stiger och att man inte använder den fräscha luften som tillsätts eftersom den åker upp i taket helt enkelt.

”Men nu har vi inte det problemet, så det är ett bra komplement till uppvärmnings-systemet. Nu får man jämn kvalitet i hela lokalen. Det var lite överraskande tycker jag. Vi visste ju vi skulle få samma luft i hela, men inte att man skulle uppfatta det så mycket bättre.” – Tomas Wijk.

Drifttekniker Baldo Cucca håller med: ”Om komforten har vi ju bara fått ros. Ingen har klagat.”

KUNDCASE

EXEMPEL PÅ
ANVÄNDNING

 

 

 

VILL DU OCKSÅ HA ETT BÄTTRE INOMHUSKLIMAT I DIN BYGGNAD?