ENERGIOPTIMERING AF TOUBRO HALLEN

Norddjurs Kommune opnår store energibesparelser i deres sportshaller
Energibesparelser i bygninger med HVLS ventilatorer
Miljøfoto-eksempel fra en sportshal med Northern Air® HVLS ventilatorer installeret.  


ENERGIOPTIMERING AF BYGNINGER MED HVLS VENTILATORER

Med installationen af tre langsomt-roterende kæmpe loftventilatorer er Toubro Hallen nu langt mere energioptimeret. Ventilationsanlægget kører fem timer mindre i døgnet, indblæsningstemperaturen er sænket med 25,5°C, temperaturen ved loft og gulvet er udlignet og elforbruget er reduceret markant. Alt sammen fordi HVLS ventilatorerne baner vejen for energioptimering af bygninger. 

Norddjurs Kommune tester løbende nye muligheder for at spare på energien. Et af fokusområderne er energiforbruget i kommunens sportshaller. Her kræver opvarmningen en enorm stor mængde energi for at fastholde en ønsket temperatur.

Energioptimering af bygning - HVLS ventilatorer i Toubrohallen indblæsningstemperatur data

Vi oplever typisk, at det er vanskeligt for os at fastholde en given temperatur i vores hal. Vi pumper store mængder varm luft ind, men alligevel er det svært at holde temperaturen,” fortæller Teknisk Servicechef i Norddjurs Kommune, Karl Juul.

Efter en præsentation af vores kæmpe loftventilatorer – de såkaldte Northern Air® HVLS-ventilatorer – placerede kommunen tre langsomt roterende loftventilatorer med en diameter på tre meter i kommunens sportshal. I hallen er der 11 meter til loftet, og Karl Juul var meget imponeret over effekten.

Jeg var måske lidt skeptisk, før vi hængte ventilatoren op, men allerede efter en halv time kunne jeg mærke en helt anden varme nede ved gulvet. Al den varme som automatisk stiger op og ligger under loftet, presses tilbage ned mod gulvet af de tre loftventilatorer, så temperaturen ved gulvet hurtigt steg 3 – 4 grader,” siger han.

Norddjurs Kommune har installeret HVLS ventilatorer i en lang række haller, og i gennemsnit er der opnået energibesparelser på 31% ifølge Teknisk Servicechef Karl Juul.

ENERGIBESPARELSER I BYGNINGER - VENTILATIONSANLÆG
KØRER I KORTERE TID

For at fastholde temperaturen i hallen blæste et ventilationsanlæg varm luft ind i perioden fra klokken 6.30 til 12.30 og igen fra klokken 16.00 til 22.30, altså knap 13 timer i døgnet, hvilket krævede megen energi.

Efter at have hængt HVLS ventilatorerne op i loftet har vi nu reduceret den tid, hvor ventilationsanlægget er tændt fra godt 13 timer til 8 timer i døgnet. Og samtidig har vi formået at sænke indblæsningstemperaturen. Oprindelig blæste vi 46 – 49 grader varm luft ind i hallen, men da vi nu med hjælp fra ventilatorerne har fået en højere temperatur ved gulvet, har vi allerede sænket indblæsningstemperaturen til blot 23,5 grader. Og når temperaturen udenfor faldt til -3° grader om vinteren, kunne vi endda nøjes med at hæve indblæsningstemperaturen til 24,5 grader. Og vi arbejder fortsat på at sænke den. Alt i alt noget der har reduceret vores energiforbrug markant,” siger en glad Karl Juul. 

Derudover fortæller han, at han bestræber sig på at holde en temperatur i hallen, hvor der dyrkes forskellige sportsgrene, på 18,5 grader. Før Norddjurs Kommune hængte ventilatorerne op i loftet var kurverne over temperaturen ved gulvet og ved loftet meget forskellige, men nu er de næsten ens med udsving på under 0,4 grader. Ifølge Karl Juul ser det meget lovende ud for fremtiden.

“Efter at have hængt  HVLS ventilatorerne op i loftet har vi nu reduceret den tid hvor ventilationsanlægget er tændt fra godt 13 timer til 8 timer i døgnet. Og samtidig har vi formået at sænke indblæsningstemperaturen.”

Karl Juul,

Teknisk Servicechef, Norddjurs Kommune

Men efter installationen af ventilatorerne sænkede Karl Juul den ønskede temperatur fra 18,5 til 16,8 grader i hallen og responsen fra brugerne var nærmest komisk. “Nå, I har nok skruet op for varmen, hva’?!” Hvortil Karl med et smil på læben kunne svare: Nææ, tværtimod, jeg har faktisk skruet ned”.

Energibesparelsesoversigt i bygninger Norddjurs Kommune
Med HVLS ventilatorer opnår bygninger energioptimering
Miljøfoto-eksempel fra en sportshal med Northern Air® HVLS ventilatorer installeret.  

STORT POTENTIALE I KÆMPE VENTILATORER TIL ENERGIBESPARELSER I BYGNINGER

Jeg har kun rosende ord til overs for Nordicco og deres kæmpe ventilatorer. Samarbejdet har fra begyndelsen fungeret upåklageligt og deres systemer har til fulde levet op til vores forventning,” siger Karl Juul og fortsætter: “Konkret forventer jeg, at loftventilatorerne betyder, at vi kan sænke vores forbrug af fjernvarme, vi kan sænke indblæsningstemperaturen og samtidig reducerer vores elforbrug. Og derudover får vi et markant bedre indeklima i hallen.

Baseret på sine erfaringer og oplevelser anbefaler Karl vores loftventilatorer. I hans store bygninger med højt til loftet har vores loftventilator energioptimeret ved at forbedre varmefordelingen, minimeret energiforbruget og sikret et bedre indeklima.

Her hvor vi står på tærsklen til vinteren, og temperaturen langsomt falder udenfor, noterer jeg mig, at jeg kun behøver at hæve indblæsningstemperaturen med 1 grad for hver 5 grader temperaturen falder udenfor,” slutter han.

ENERGIOPTIMERING I BYGNINGER VED BRUG AF 'HVLS' GIVER IKKE KUN ENERGIBESPARELSER MEN OGSÅ BEDRE INDEKLIMA

Efter HVLS ventilatorerne blev installeret, sørgede Karl Juul for at være til stede i hallen for at kunne svare på spørgsmål fra brugere og personale. Derved kunne der opnås brugerinddragelse i forhold til ophængningen og funktionerne af HVLS ventilatorerne. 

Brugerne af Toubro hallen varierer lige fra fodboldspillere og håndboldspillere til folk der spiller badminton og basket. HVLS ventilatorerne gavner derfor en bred række brugere af hallen udover personalet. Således kunne der også optimeres på forskellige driftindstillinger i forbindelse med, hvem der opholdt sig i hallen. 

Energioptimering af bygninger med HVLS ventilatorer

Miljøfoto-eksempel fra en sportshal med Northern Air® HVLS ventilatorer installeret.  

Om vinteren gavner HVLS ventilatorerne på grund af energibesparelsen de kunne opnå, hvilket er meget vigtigt for kommunen. Den varme luft som tilføres hallen stiger til vejrs og samles under loftet. Northern Air® HVLS ventilatoren skubber, i vintermånederne, langsomt luften ned i opholdszonen ved at køre i “reverse mode”. På den måde sikres termisk udligning på tværs af lokalet og derfor er det muligt at anvende en lavere indblæsningstemperatur, hvilket resulterer i et lavere energiforbrug og mindre CO2 udledning – ventilatoren hjælper hermed til energioptimering af bygninger. Ydermere, øges komforten fordi luften cirkuleres. 

Omvendt, anvendes sommer-indstillingen “forward mode” i Toubro hallen, når det er varmt udenfor. Temperaturoplevelsen kan reduceres markant på varme dage, fordi Northern Air® HVLS ventilatoren skaber en såkaldt “chill faktor” da man mærker en svalende brise der opleves som kølende. Ventilatorer der kører i “forward mode” presser luften direkte nedad og sådan skabes denne afkølende effekt til stor gavn for brugerne. Indeklimaet forbedres og lommer med tung og stillestående luft fjernes pga. luftcirkulationen. Presset på andre ventilationssystemer, som eksempelvis aircondition, bliver reduceret ved hjælp af NORDICCO® systemet. Dette sikrer i sidste ende energibesparelser og er et langt mere økonomisk fordelagtigt alternativ til decideret nedkøling.

LÆS MERE OM VORES INSTALLATIONER

VIL DU REDUCERE DIT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRE DIT INDEKLIMA?

Se hvordan flere kommuner har sparet 30% på varmeforbruget
Nordicco cases idrætshaller