TOUBRO HALLEN

En stor idrætshal i Norddjurs Kommune
Nordicco HVLS loftventilator Grindsted Hallen

MARKANTE ENERGIBESPARELSER

Tre langsomt roterende kæmpe loftventilatorer fra Nordicco betyder at ventilationsanlægget i en af Norddjurs Kommunes sportshaller kører 6 timer mindre i døgnet, indblæsningstemperaturen er sænket markant, temperaturen ved loft og gulvet er udlignet, og samtidig er elforbruget reduceret. 

Norddjurs Kommune tester løbende nye muligheder for at spare på energien. Et af fokusområderne er energiforbruget i kommunens sportshal, hvor opvarmningen kræver megen energi for at fastholde en given temperatur.

Nordicco Northern AirTM HVLS Ventialtor

 Vi oplever typisk, at det er vanskeligt for os at holde en fast temperatur i vores hal. Vi pumper store mængder varm luft ind, men alligevel er det svært at holde temperaturen, fortæller tekniskservicechef i Norddjurs Kommune, Karl Juul.

Efter at have fået præsenteret Nordicco’s løsning af kæmpe loftventilatorer – de såkaldte HVLS-faner – placerede kommunen tre langsomt roterende loftventilatorer med en diameter på tre meter i kommunens sportshal. I hallen er der 11 meter til loftet, og Karl Juul var meget imponeret over effekten.

Jeg var måske lidt skeptisk før vi hængte ventilatoren op, men allerede efter en halv time kunne jeg mærke en helt anden varme nede ved gulvet. Al den varme som automatisk stiger op, og ligger under loftet, bliver presset tilbage ned mod gulvet af de tre loftventilatorer, så temperaturen ved gulvet hurtigt steg 3 – 4 grader, siger han.

Ventilationsanlæg kører kortere tid

Markante energibesparelser og bedre indeklima

 For at fastholde temperaturen i hallen blæste et ventilationsanlæg varm luft ind i perioden fra klokken 6.30 til 12.30 og igen fra klokken 16.00 til 22.30, altså knap 13 timer i døgnet, hvilket krævede megen energi.

 Efter at have hængt loftventilatorerne op i loftet har vi nu reduceret den tid hvor ventilationsanlægget er tændt til 8 timer i døgnet. Og samtidig har vi formået at sænke indblæsningstemperaturen. Oprindelig blæste vi 37 grader varm luft ind i hallen, men da vi nu med hjælp fra ventilatorerne har fået en højere temperatur ved gulvet, har vi allerede sænket indblæsningstemperaturen, så her i begyndelsen af januar blæses der ind med 24,5 grader varm luft, med en udetemperatur på plus tre grader. Og vi arbejder fortsat på at sænke den. Alt i alt noget der har nedbragt vores energiforbrug markant, siger en glad Karl Juul.

 Han fortæller, at kommunen bestræber sig på at holde en temperatur i hallen, hvor der dyrkes forskellige sportsgrene, på 17,5 grader. Før Norddjurs Kommune hængte ventilatorerne op i loftet, var kurverne over temperaturen ved gulvet og ved loftet meget forskellige, men nu er de næsten ens, med udsving på under 0,4 grad, så ifølge Karl Juul, ser det meget lovende ud for fremtiden.

 

“Efter at have hængt loftventilatorerne op i loftet har vi nu reduceret den tid hvor ventilationsanlægget er tændt til 8 timer i døgnet. Og samtidig har vi formået at sænke indblæsningstemperaturen”

Karl Juul,

Tekniskservicechef, Norddjurs Kommune

Nordicco HVLS Ventilator Hedensted Centret Denemarken

STORT POTENTIALE I KÆMPE VENTILATORER

Jeg har kun rosende ord til overs for Nordicco og deres kæmpe ventilatorer. Samarbejdet har fra begyndelsen fungeret upåklageligt og deres systemer har til fulde levet op til vores forventning, siger Karl Juul og fortsætter:- Konkret forventer jeg, at loftventilatorerne betyder, at vi kan sænke vores forbrug af fjernvarme, vi kan sænke indblæsningstemperaturen og samtidig reducerer vores elforbrug. Og derudover får vi et markant bedre indeklima i hallen.

Baseret på hans erfaringer og oplevelse kan han kun anbefale andre, der har store lokaler eller haller med højt til loftet at få installeret en langsomt roterende loftventilator til at forbedre varmefordelingen, minimere energiforbruget og sikre et bedre indeklima. 

Her hvor vi står på tærsklen til vinteren, og temperaturen langsomt falder udenfor, noterer jeg mig, at jeg kun behøver at hæve indblæsningstemperaturen med 0,5 grader for hver 5 grader temperaturen falder udenfor, slutter han. 

LÆR MERE OM VORES INSTALATIONER

VIL DU REDUCERE DIT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRE DIT INDEKLIMA?