FAQ - NORTHERN AIR®

 • HVLS is een afkorting van High Volume Low Speed. Een HVLS-ventilator is een mechanische ventilator, meestal met een diameter van meer dan 1,5 meter, die grote hoeveelheden lucht aan een zeer lage rotatiesnelheid verplaatst – in tegenstelling tot zijn kleinere tegenhanger voor woningen die de meeste mensen kennen.

 • Oorspronkelijk uitgevonden om in de behoeften van de melkveehouderij te voorzien. Wanneer melkkoeien hittestress ervaren, worden ze loom en daalt hun melkproductie. HVLS-ventilatoren zorgden voor een energiezuinige manier om melkkoeien comfortabel te houden. En, net als mensen, ontwikkelen boerderijdieren die een slechte luchtkwaliteit inademen, gezondheids- en prestatieproblemen.

 • Terwijl een hoge windsnelheid binnenshuis zowel onaangenaam als inefficiënt is, verplaatsen de NORDICCO® HVLS-ventilatoren de lucht langzaam, consistent en gelijkmatig door elke faciliteit, waardoor een comfortabele bries ontstaat zonder de typische bijbehorende tocht.

 • Kleinere hogesnelheidsventilatoren produceren een luchtstraal met hoge snelheid die turbulent is en sneller wordt afgevoerd, terwijl de grote luchtkolom die wordt verspreid door een NORDICCO® HVLS-ventilator verder reist dan deze van een hogesnelheidsventilator.

 • We hebben de neiging om lucht als gewichtloos te beschouwen. In werkelijkheid neemt lucht in een bepaalde faciliteit veel volume in. Bijgevolg is er veel minder energie nodig om de luchtmassa in beweging te houden dan om dat volume in beweging te krijgen.

Alle NORDICCO®® HVLS-ventilatoren zijn ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Denemarken, Europa. Ze zijn specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag van Europese klanten naar klimaatvriendelijke en effectieve oplossingen met het laagst mogelijke koolstofgehalte.

De NORDICCO® HVLS-ventilatoren zijn verkrijgbaar in afmetingen van 1,5 tot 7,3 meter in diameter. De grootste ventilator heeft een oppervlakte van 2200 m2.

Onze NORDICCO® HVLS-ventilatoren worden in heel Scandinavië in kantoren en bibliotheken geïnstalleerd, waar een stille werking absoluut belangrijk is. Alleen bij versnelling tot zeer hoge RPM’s hoort u het geluid van snel bewegende lucht.

We bieden drie verschillende opties. Een gebruiksvriendelijke, aan de muur gemonteerde en bedrade controller van waaruit u 10 verschillende snelheidsinstellingen kunt selecteren en de richting van de ventilator kunt regelen, een draadloze Bluetooth NORDICCO®  Tablet App waarmee u tot 20 NORDICCO® HVLS-ventilatoren en individuele kalenders voor elk van deze kunt regelen, evenals ons allesomvattende NORDICCO® Fan Management System. Het cloudgebaseerde ventilatorbeheersysteem dat u overal kunt openen, vanaf elk apparaat met internetverbinding. Voor meer informatie over onze bedieningselementen, verwijzen wij u naar het gedeelte ‘Bediening en monitoring‘ van onze website.

Ja, natuurlijk! U kunt meerdere ventilatoren van hetzelfde formaat aan elkaar koppelen met behulp van onze bedrade controller, tot 20 ventilatoren van verschillende grootte draadloos beheren met onze NORDICCO®  Controller, of een compleet overzicht krijgen van zoveel ventilatoren als u wilt met onze cloudgebaseerd NORDICCO® Fan Management System.

Het zal perfect werken!

In faciliteiten waar een bestaand mechanisch koel- en verwarmingssysteem (HVAC) aanwezig is, werken de NORDICCO® HVLS-ventilatoren perfect samen en helpen ze de energiebelasting van die systemen aanzienlijk te verminderen.

Naast het verbeteren van bestaande HVAC- en natuurlijke ventilatiesystemen, verbeteren de NORDICCO® HVLS-ventilatoren de luchtkwaliteit binnenshuis en de algehele ventilatie, waardoor de opeenhoping van kooldioxide, vieze geuren en stinkende dampen wordt verwijderd. De NORDICCO® HVLS-ventilatoren mengen en verplaatsen de lucht om stagnatie te voorkomen, condensvorming te elimineren en een gelijkmatige kamertemperatuur te behouden zonder tocht te creëren.

Het totale hanggewicht van de zwaarste NORDICCO® HVLS-ventilator bedraagt slechts 100 kg en kan daardoor in vrijwel alle soorten plafonds worden geïnstalleerd. Houd er echter rekening mee dat de ventilatoren niet rechtstreeks in lichte, verlaagde plafonds kunnen worden gemonteerd, zoals een verlaagd gipsplaatplafond. In dergelijke situaties vereist een installatie dat de plafondventilator wordt bevestigd aan de dragende constructie boven het verlaagde plafond.

Het kost een paar uur tot een halve dag arbeid om een compleet ingerichte en gebruiksklare NORDICCO® HVLS-ventilator aan uw gebouw toe te voegen.  Het hangt grotendeels af van de complexiteit van de installatie en of u hebt gekozen voor draadloze of bedrade bediening.

FAQ - NORTHERN Light®

UVC-licht is een natuurlijk onderdeel van zonnelicht en wordt gekenmerkt door een golflengte tussen 200 en 280 nanometer (nm). In tegenstelling tot UVA en UVB wordt het UVC-licht geabsorbeerd door ozon, waterdamp, zuurstof en kooldioxide in de atmosfeer van de aarde.

UVC-licht maakt deel uit van het ultraviolette spectrum dat niet zichtbaar is voor mensen en kan worden gebruikt om bacteriën, schimmelsporen, schimmels en virussen effectief te elimineren.

Het gebruik van UVC-licht als middel om lucht te desinfecteren dateert van 1935 en wordt sindsdien gebruikt, in combinatie met een of andere vorm van mechanische luchtbehandeling, om de dreiging van luchtinfecties te verminderen.

Bezoek  voor meer informatie.

UVC-licht beschadigt het DNA en RNA van een bacterie of virus waardoor het zich niet meer kan vermenigvuldigen en het daardoor niet-infectieus wordt.

Ja, mits correct geïnstalleerd en bediend, zijn de NORDICCO® Northern Light®-systemen veilig. Het systeem kan daarom continu draaien, zelfs als er zich mensen in de kamer bevinden.

Up-light UVC-systemen worden al meer dan 70 jaar voor desinfectie gebruikt. Verschillende internationale en gerespecteerde instellingen en organisaties hebben in de loop der jaren bevestigd dat er geen bewijs is voor permanente schade bij mensen wanneer ze aan hoog UVC-licht worden blootgesteld.

 
 • Het gepatenteerde Northern Light®-systeem combineert het vermogen van de NORDICCO® HVLS-ventilatoren om een enorme hoeveelheid lucht effectief te verplaatsen met het vermogen van de UVC-lampen om de lucht te desinfecteren. Wanneer de lucht over het ingebouwde UVC-licht in de luchtschoepen wordt verplaatst, wordt deze effectief gedesinfecteerd en wordt schone lucht verspreid. Om de meest effectieve luchtdesinfectie te bereiken, bevinden de UVC-lampen zich op de buitenomtrek van de luchtschoepen, aangezien daar de overgrote meerderheid van de lucht door de ventilator wordt verplaatst.
 • Recente onderzoeken van een aantal instellingen bevestigen dat bij blootstelling aan de juiste hoeveelheid UVC-licht de SARS-COV-2-vira (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) ook wordt gedeactiveerd en daardoor niet meer in staat is zich te repliceren en mensen te infecteren.
 • Naast de luchtdesinfectietechnologie verminderen de Nordic Light® HVLS-ventilatoren ook de overdracht van door ziekten door de lucht effectief te laten circuleren. De circulatie van enorme hoeveelheden lucht elimineert gebieden met hoge concentraties ziekteverwekkers, en hoe lager de concentratie, hoe kleiner het risico op infectie.

Voor meer informatie gaat u naar: https://www1.fsgi.com/wp-content/uploads/IES-CR-2-20-V1-6d.pdf  

 • Uit de eerste aanwijzingen blijkt dat elke HVLS-ventilator van Northern Light® meer dan 18.000 m3 schone lucht per uur kan produceren.
 • Onze berekeningen zijn gebaseerd op geavanceerde CFD-analyse (Computational Fluid Dynamic) gecombineerd met geavanceerde multi-fysieke berekeningssimulaties.
 • Deze combinatie van geavanceerde software geeft een uitgebreid inzicht in de deeltjesstroom, lichtintensiteit en impactdosis waaraan de pathogenen worden blootgesteld.
 • Dit is ook de procedure die door de Association of Heating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) wordt aanbevolen.

Voor meer informatie raadpleegt u: https://www.ashrae.org/file%20library/technical%20resources/covid-19/i-p_a19_ch62_uvairandsurfacetreatment.pdf 

Nee, het Northern Light®-systeem maakt alleen gebruik van niet-ozon genererende UVC-lampen.

Bronnen:

Se hvordan flere kommuner har sparet 30% på varmeforbruget